Sivut

sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Vuoden 2015 uudet haasteet


Kuten viime postauksessa jo mainitsin, tuo vuosi 2015 jonkin verran uusia tuulia ainakin blogin ulkoasuun sekä lukuhaasteisiin. Ulkoasun ollessa vielä työn alla keskitynkin nyt kirjoittamaan lisää haasteista.

Jotkut ehkä muistavat, että olen suorittanut kahden ja puolen vuoden aikana hiljakseen TBR100-listaa, joka on löytynyt sekä blogin ylä- että sivupalkista. Olen kuitenkin tullut nyt siihen tulokseen, etteivät listalla olevat teokset miellytä minua enää niin paljon kuin listan kokoamishetkellä. Tämä on syynä siihen, etten ole listaa enää pitkiin aikoihin päivittänyt tai jaksanut lukea siltä mitään. Onkin tullut aika luopua tuosta listasta kokonaan. Yhteensä sain näiden vuosien aikana luettua 26/100 kirjaa, mikä ei mielestäni ole kovin hyvin.

En aio koota uutta 100 kirjan listaa, sillä koen, että makumieltymykseni muuttuvat niin nopeasti, että ehtisin varmaan taas kyllästyä listalla oleviin teoksiin ja haluaisin vain lukea jotain muuta. Pienempi, 15 kohdan TBR-lista voisi kuitenkin sopia paremmin tarkoituksiini. Tavoitteena olisi lukea kirjat tämän vuoden aikana, jotta aikaa ei kulu liikaa ja valinnat pysyvät tuoreina.

TBR15:
1. Haruki Murakami: Kafka rannalla
2. Ray Bradbury: Paha saapuu portin taa
3. J.K. Rowling: Käen kutsu
4. John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe
5. Maria Semple: This One is Mine
6. Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta
7. Liane Moriarty: Big Little Lies
8. Rainbow Rowell: Landline
9. Emily St. John Mandel: Station Eleven
10. Margaret Atwood: Nimeltään Grace
11. Roald Dahl: Joku kaltaisesi
12. Jodi Picoult: Sisareni puolesta
13. Juha Itkonen: Ajo
14. Cheryl Strayed: Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail
15. Neil Gaiman: The Ocean at the End of the Lane

Listalla on kirjoja, jotka haluan eniten lukea tällä hetkellä. Siinä on sekä uusia julkaisuja että vähän vanhempia teoksia, joista osa löytyy jo omasta hyllystäni. Klassikoita en ajatellut tänä vuonna hirveästi lukea, sillä luen niitä niin paljon opintojani varten, että "vapaa-ajalla" on mukavampi tarttua johonkin aivan muuhun.

TBR15-listan lisäksi aion koettaa onneani 50 kohdan Goodreads-haasteessa, jonka löysin Oksan hyllyltä -blogin kautta.
1. A book with more than 500 pages
2. A classic romance
3. A book that became a movie
4. A book published this year
5. A book with a number in the title
6. A book written by someone under 30
7. A book with nonhuman characters
8. A funny book
9. A book by a female author
10. A mystery or thriller
11. A book with a one-word title
12. A book of short stories
13. A book set in a different country
14. A nonfiction book
15. A popular author’s first book
16. A book from an author you love that you haven’t read yet
17. A book a friend recommended
18. A Pulitzer Prize-winning book
19. A book based on a true story
20. A book at the bottom of your to-read list
21. A book your mom loves
22. A book that scares you
23. A book more than 100 years old
24. A book based entirely on its cover
25. A book you were supposed to read in school but didn’t
26. A memoir
27. A book you can finish in a day
28. A book with antonyms in the title
29. A book set somewhere you’ve always wanted to visit
30. A book that came out the year you were born
31. A book with bad reviews
32. A trilogy
33. A book from your childhood
34. A book with a love triangle
35. A book set in the future
36. A book set in high school
37. A book with a color in the title
38. A book that made you cry
39. A book with magic
40. A graphic novel
41. A book by an author you’ve never read before
42. A book you own but have never read
43. A book that takes place in your state
44. A book that was originally written in a different language
45. A book set during Christmas
46. A book written by an author with your same initials
47. A play
48. A banned book
49. A book based on or turned into a TV show
50. A book you started but never finished
    En aio suorittaa tätä listaa mitenkään orjallisesti, vaan katson aina jonkin kirjan luettuani, josko se sopisi johonkin kohtaan. Näin ensisilmäilyllä voin kuitenkin luvata, että kaikkien ei-fiktiivisten kirjojen kanssa tulee olemaan ongelmia, sillä en lue niitä muuten ollenkaan. Toisaalta taas kohdat 21. ja 46. vaikuttavat piristävän erilaisilta!

    Kumpaakin (ja muita mahdollisesti tulevia) haastetta voi seurata yläpalkissa olevan sivun kautta, ja kirjoittelen muutenkin lisää edistymisestäni. Vuoden loputtua onkin kiva katsoa, kuinka olen näiden haasteiden kanssa onnistunut.

    6 kommenttia:

    1. 15 kirjan lista näyttää kivalta. Käen kutsun olen lukenut, ja tykkäsin siitä (samoin jatko-osasta). Minulle vastaavat listat eivät sovi lyhyinä tai pitkinä versioina. :) Olen todennut, että niistä tulee liian helposti minulle vaan tervanjuonnin maku lukemiseen. Tuo 50-lista on kiva, kun siihen voi lukea tosi vapaasti kirjoja ja sovitella lukemisia ryhmiin. Mukavaa nähdä, mitä sinulta tähän löytyy vuoden lopulla. :)

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Toivottavasti Käen kutsu uppoaisi minullekin, se nimittäin ainakin vaikuttaa kiinnostavalta. :) Olen Rowlingilta lukenut viimeksi (Pottereiden lisäksi) Paikka vapaana -kirjan, joka ei ollut ihan napakymppi, vaikka sen parissa viihdyinkin.

        Minulle tuosta TBR100-listasta tuli juuri kuvaamasi kaltaista tervanjuontia. Voihan olla, että lyhyempi lista aiheuttaa samanlaisen reaktion, mutta ajattelin kokeilla ainakin kerran, kuinka sen kanssa onnistuisi. Jos lista ei ole yhtään lyhentynyt vuoden loputtua, tiedänpähän ainakin, että voin haudata tuollaiset listaukset jatkossa kokonaan. :D Tuo 50-lista on tosiaan näppärämpi, ei oikein malttaisi edes odottaa, että saa ensimmäiset kirjat tältä vuodelta luettua ja yhdisteltyä siihen!

        Poista
    2. Olen huomannut saman asian, en enää välittäisi lukea kaikkea omalta listaltanikaan, sen sijaan luen enimmäkseen sen ulkopuolelta. Parhaimmillaan olen päätynyt lukemaan saman kirjailijan toista kirjaa ;-) Uudelta listaltasi en ole lukenut mitään, mutta Moriartyn suomennettu kirja odottaa pinossa.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Jane, huomasin tämän saman ongelman omalla kohdallani. :D Välillä jopa mietin, että miksi olin valinnut jonkin tietyn kirjan listalle, kun minua kiinnosti enemmän kirjailijan toinen teos.

        Jos tarkoitat Moriartyn Hyvää aviomiestä, suosittelen sitä kyllä lämpimästi. :) Siinä on mukavasti sekoitettu keskenään kevyitä ja vakavia aineksia.

        Poista
    3. Tuo GR:n lista on tosi kiva. Minulta olisi sujunut paremmin isän kuin äidin suosikki. Paitsi, jos olisin ollut rehellinen, niin olisin joutunut valitsemaan jonkun Andre Brinkin kirjan. Brink ei vain ole mieluinen. Sinun 15 listassa on monta suosikkiani.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Meillä on isäni kanssa jokseenkin samanlainen kirjamaku, ainakin enemmän kuin minulla ja äidilläni. Siksi onkin mielenkiintoista nähdä, minkä kirjan saan/saisin luettavakseni äitini suosituksesta. :D

        Mukavaa, että meiltä löytyy samanlaisia suosikkeja. Kaksi listan kirjoista olen saanutkin jo käsiini, vielä pitäisi vain raivata kalenterista aikaa niiden lukemiselle.

        Poista